Blagdanska torta od sira
Kremasta, sočna, s finim kiselkastim notama maline i limuna, baš takva je ova torta čiji je glavni protagonist Zagrebački sir. Na podlozi od prhkog tijesta, premazana džemom od malina, pečena s listićima badema. Kako vam zvuči? Nama baš blagdanski!
Sastojci
Za prhko tijesto:
- 230 g brašna
- 150 g maslaca
- 75 g šećera u prahu
- 1/2 limuna - ribana korica
- 2 žlice hladne vode
- Prstohvat soli
Za nadjev:
- 750 g Zagrebačkog sira
- 180 g Brzo & Fino kiselog vrhnja
- 5 jaja
- 250 g Dukat maslaca
- 200 g šećera
- 2 vrećice pudinga od vanilije
- 2 žlice ruma
- 1 vanilin šećer
- 1/2 limuna - ribana korica
Za premaz:
- 300 g džema od maline
Za posip:
- 50 g listića badema
- Po želji šećer u prahu
Isprintaj recept
Sirevi u ovom receptu
President Zagrebački sir
Najprije napravite prhko tijesto: u veću zdjelu stavite brašno, sol, šećer u prahu, na kockice narezan hladni maslac, naribajte koricu limuna i dodajte 2 žlice vode pa zamijesite prhko tijesto.
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju, stavite ga u hladnjak da se hladi 30 minuta.
Kalup za tortu premažite maslacem. Tijesto razvaljajte tan ko pa ga prebacite u kalup, utapkajte ga prstima, izbodite vilicom i stavite peći u prehodno zagrijanu pećnicu na 170°C i pecite 20 minuta.
Napravite nadjev: u zdjelu stavite omekšali maslac, šećer, vanilin šećer, prstohvat soli i limunovu koricu pa sve dobro izradite mikserom.
Dodajte puding od vanilije, rum pa izmiksajte i dodajte jedno po jedno jaje i sve dobro još jednom izmiksajte.
Dodajte sir koji ste u posebnoj zdjeli izmiksali s kiselim vrhnjem pa sve zajedno izmiksajte još jednom.
Izvadite pečenu podlogu iz pećnice (tijekom pečenja će se spustiti tijesto sa stranica) i smanjite temperaturu u pećnici na 150°C. Podlogu obilato premažite džemom od malina.
Izlijte nadjev od sira, pospite listićima badema i vratite u pećnicu na 110 minuta. Nakon 60 minuta lagano nožem ili tankom špahtlom prođite po rubu između torte i kalupa.
Izvadite pečenu tortu iz pećnice, ohladite je 30 minuta pa je izvadite iz kalupa i stavite na rešetku za hlađenje i ostavite da se hladi najmanje 4 sata.
Ohlađenu tortu pospite šećerom u prahu.
Izrežite je na kriške i poslužite.