Croque madame
Omiljeni sendvič frankofonskog dijela svijeta zove se croque madame, a sastoji se od dvije kriške kruha za tost, umaka bešamel, kuhane šunke, puno finog sira i pečenog jaja na oko. Zvijezda našeg sendviča je aromatični, slatkasti President emmentaler.
Sastojci
Za bešamel umak
- 30 g maslaca
- 30 g glatkog brašna
- 300 ml mlijeka
- Prstohvat soli i papra
- Malo muškatnog oraščića
Za 4 sendviča
- 250 g President emmentalera
- 8 kriški kruha za tost (ili običnog kruha)
- 4 šnite kuhane šunke
- 4 jaja
Dodatno za pečenje
- Kockica maslaca
Isprintaj recept
Sirevi u ovom receptu

President Emental
Pripremite sve stastojke.

Skuhajte umak bešamel: u posudi rastopite maslac, dodajte brašno, kratko ga popržite pa dodajte mlijeko, sol, papar i muškatni oraščić. Dobro izmiješajte pa kuhajte 7-8 minuta dok ne dobijete fini, gusti, ujednačeni umak. Ako je umak pregust, dodajte malo mlijeka.

Naribajte President emmentaler.

Složite sendviče: na krišku tosta nanesite žlicu bešamela, stavite šnitu šunke i malo ribanog sira pa dodajte još jednu žlicu bešamela.

Poklopite gornjom kriškom kruha. Napravite isto s preostalim sastojcima.

Zagrijte tavu, dodajte komadić maslaca pa zapecite sendviče do zlatne boje, oko 3-4 minute sa svake strane.

Zapečene sendviče stavite u posudu za pečenje, premažite ih bešamelom, pospite s još malo sira pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 10-ak minuta. Dok su sendviči u pećnici, na tavi ispecite jaja na oko.

Zapečene sendviče izvadite iz pećnice pa na svaki stavite jedno pečeno jaje na oko i poslužite odmah.

