recept
22.10.2018.
Vrijeme pripreme ~ 60 minuta
Broj osoba ~ Za 8 do 10 osoba

Kolač sa sirom, vrhnjem i limunom

Kolačima sa sirom uvijek kažemo da! A kako se naš President Sir i vrhnje snašlo u ovom jednostavnom i aromatičnom kolaču? I više nego izvrsno.

Sastojci

  • 200 g President sira i vrhnja
  • 1 veći limun (sok i korica)
  • 175 g glatkog pšeničnog brašna
  • 75 g škrobnog brašna
  • 6 g (1/2 vrećice) praška za pecivo
  • 3 jaja
  • 200 ml mlijeka
  • 100 g maslaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • Prstohvat soli

Isprintaj recept

Podijeli recept

Sirevi u ovom receptu

...

President sir i vrhnje


Pripremite sve namirnice.

Otopite maslac. U jednoj zdjeli izmiješajte brašno, škrobno brašno, prstohvat soli i prašak za pecivo. U drugoj zdjeli izmiješajte šećer u prahu i vanilin šećer pa ubacite jaja.

Mikserom miksajte jaja i šećer dok smjesa ne udvostruči volumen. Zatim dodajte sir i vrhnje pa sve zajedno izmiksajte.

Potom dodajte otopljeni maslac, mlijeko, cijeđeni sok od jednog limuna i sitno ribanu koricu limuna. Sve pažljivo izmiksajte ili izmiješajte špatulom.

Na kraju dodajte pripremljeno brašno i još jednom kratko izmiksajte.

Kalup za kuglof ili za tortu (promjera 23-24 cm) premažite maslacem i lagano pobrašnite pa ulijte pripremljenu smjesu. Stvaite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 40-45 minuta.

Izvadite kolač iz pećnice i ostavite ga u kalupu da se skroz ohladi.

Kolač prebacite na tanjur ili pladanj pa ga obilato posipajte šećerom u prahu.

Po želji ga dodatno ukrasite svježim listićima limunskog timijana.

Kolač narežite na deblje ploške i poslužite uz omiljeni topli napitak.

Kolač sa sirom, vrhnjem i limunom

Sastojci

Pripremite sve namirnice.

Otopite maslac. U jednoj zdjeli izmiješajte brašno, škrobno brašno, prstohvat soli i prašak za pecivo. U drugoj zdjeli izmiješajte šećer u prahu i vanilin šećer pa ubacite jaja.

Mikserom miksajte jaja i šećer dok smjesa ne udvostruči volumen. Zatim dodajte sir i vrhnje pa sve zajedno izmiksajte.

Potom dodajte otopljeni maslac, mlijeko, cijeđeni sok od jednog limuna i sitno ribanu koricu limuna. Sve pažljivo izmiksajte ili izmiješajte špatulom.

Na kraju dodajte pripremljeno brašno i još jednom kratko izmiksajte.

Kalup za kuglof ili za tortu (promjera 23-24 cm) premažite maslacem i lagano pobrašnite pa ulijte pripremljenu smjesu. Stvaite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 40-45 minuta.

Izvadite kolač iz pećnice i ostavite ga u kalupu da se skroz ohladi.

Kolač prebacite na tanjur ili pladanj pa ga obilato posipajte šećerom u prahu.

Po želji ga dodatno ukrasite svježim listićima limunskog timijana.

Kolač narežite na deblje ploške i poslužite uz omiljeni topli napitak.