recept
19.12.2021.
Vrijeme pripreme ~ 45 minuta
Broj osoba ~ za 4 do 6 osoba

Košarice sa Zagrebačkim sirom i dimjenim lososom

Atraktivni zalogajčići koji će upotpuniti svako blagdansko druženje.

Sastojci

  • 1 razvaljani list lisnatog tijesta
  • 1 žumanjak
  • 200 g Presiden Zagrebačkog sira
  • 1 žlica Dukat kiselog vrhnja
  • 1/3 žličice soli
  • 1/3 žličice češnjaka u prahu
  • 1 žlica sitno nasjeckanog svježeg vlasca
  • 100 g dimljenog lososa
  • 1 žlica limunovog soka
  • Po ukusu svježe mljeveni papar
  • Po želji svježi vlasac za ukrašavanje

Isprintaj recept

Podijeli recept

1. Lisnato tijesto izrežite na 24 podjednaka kvadratića.

2. Od polovice kvadratića napravite okvire košarica: iz sredine izrežite kvadratiće te ih uklonite. Rubove punih podloga premažite razmućenim žumanjkom. Na podloge pažljivo prenesite okvire.

3. Košarice prenesite na pleh obložen papirom za pečenje.

4. Rubove premažite žumanjkom, a sredine košarica izbodite vilicom da se ne bi napuhale tijekom pečenja.

5. Pecite 15 minuta na 200 stupnjeva te premjestite na žicu da se ohlade.


6. U međuvremenu pripremite smjesu od Zagrebačkog sira: u svježi sir dodajte kiselo vrhnje, sol, češnjak u prahu i sitno sjeckani svježi vlasac. Promiješajte.


7. Dimljeni losos začinite limunovim sokom i svježe mljevenim crnim paprom po ukusu.

8. Ohlađene košarice napunite smjesom od sira, dodajte komadiće dimljenog lososa i ukrasite svježim vlascem. Servirajte odmah.

Savjet: Kvadratiće koje ste izrezali iz okvira možete zasebno ispeći kao dodatak uz nešto drugo ili kao poklopac za ove košarice. 

Košarice sa Zagrebačkim sirom i dimjenim lososom

Sastojci

1. Lisnato tijesto izrežite na 24 podjednaka kvadratića.

2. Od polovice kvadratića napravite okvire košarica: iz sredine izrežite kvadratiće te ih uklonite. Rubove punih podloga premažite razmućenim žumanjkom. Na podloge pažljivo prenesite okvire.

3. Košarice prenesite na pleh obložen papirom za pečenje.

4. Rubove premažite žumanjkom, a sredine košarica izbodite vilicom da se ne bi napuhale tijekom pečenja.

5. Pecite 15 minuta na 200 stupnjeva te premjestite na žicu da se ohlade.


6. U međuvremenu pripremite smjesu od Zagrebačkog sira: u svježi sir dodajte kiselo vrhnje, sol, češnjak u prahu i sitno sjeckani svježi vlasac. Promiješajte.


7. Dimljeni losos začinite limunovim sokom i svježe mljevenim crnim paprom po ukusu.

8. Ohlađene košarice napunite smjesom od sira, dodajte komadiće dimljenog lososa i ukrasite svježim vlascem. Servirajte odmah.

Savjet: Kvadratiće koje ste izrezali iz okvira možete zasebno ispeći kao dodatak uz nešto drugo ili kao poklopac za ove košarice.