Rolice sa šunkom i sirom
Tople, mekane rolice od dizanog tijesta, nadjevene finom dimljenom šunkom i ribanim Podravcem, naš su adut za jesenska okupljanja za stolom. Odlične su baš u svako doba dana - za doručak, kao snack za užinu ili za večeru!
Sastojci
Za tijesto:
- 300 g glatkog brašna
- 180 ml mlake vode
- 7 g suhog kvasca
- 7 g soli
- 1 žličica šećera
- 2 žlice maslinova ulja
Za nadjev:
- 250 g sira Podravca
- 200 g tanko rezane dimljene šunke
- 100 g mliječnog namaza
- 1 žličica pesta od bosiljka
Isprintaj recept
U zdjelu stavite sve suhe sastojke, dodajte vodu i maslinovo ulje pa umijesite tijesto. Na pobrašnjenoj površini mijesite ga oko 10 minuta dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si dodavanjem brašna). Tijesto vratite u zdjelu, lagano ga nauljite, prekrijte zdjelu prozirnom folijom i pustite dizati 60 minuta.
Uzdiglo tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu površinu pa ga tanko razvaljajte u kvadrat.
Razvaljano tijesto u tankom sloju premažite mliječnim namazom koji ste pomiješali sa žličicom pesta od bosiljka.
Preko namaza složite tanko rezanu dimljenu šunku, a po njoj na grubi dio ribeža naribajte Podravec.
Tako nadjeveno tijesto pažljivo zarolajte u roladu pa oštrim nožem režite rolice širine ne manje od 1,5 cm. Rolice slažite jednu do druge na lim koji ste prekrili papirom za pečenje.
Složene rolice prekrijte čistom kuhinjskom krpom i pustite dizati još 15-20 minuta. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva (ventilacija). Pecite ih 25-30 minuta, odnosno dok sir lijepo ne porumeni.
Izvadite rolice iz pećnice pa pažljivo s papirom za pečenje prenesite na rešetku i pustite hladiti oko 10 minuta. Prohlađene rolice pažljivo razdvojite.
Prebacite ih na tanjur i poslužite tople.