recept
21.04.2017.
Vrijeme pripreme ~ 2 sata
Broj osoba ~ 4-6

Zapečeni camembert u vijencu

Sirna delicija stvorena za dijeljenje!

Sastojci

Sastojci
  • 500 g glatkog brašna
  • 40 g svježeg kvasca (ili 1 vrećica suhog)
  • 1 žličica šećera
  • 50 g maslaca
  • 1 žličica brašna
  • 280 ml mlake vode
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 žličica soli
  • 250 g sira President camembert
  • nekoliko grančica timijana
  • malo papra
  • za posipanje morska sol ili cvijet soli
  • za premazivanje maslinovo ulje
  • za premazivanje na kraju mlijeko

Isprintaj recept

Podijeli recept

Sirevi u ovom receptu

...

President Camembert


U veću zdjelu prosijte brašno, dodajte mu sol, naribajte na grubi dio ribeža maslac pa dobro izmiješajte.

Kvasac namrvite, dodajte žličicu šećera i žličicu brašna, zalijte mlakim mlijekom i ostavite na toplome da se kvasac digne.

Brašnu dodajte dignuti kvasac, maslinovo ulje i mlaku vodu pa sve dobro izmiješajte. Kad se smjesa poveže, istresite na dobro pobrašnjenu površinu pa umijesite glatko, elastično tijesto. Tijesto stavite u lagano pobrašnjenu zdjelu, prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom oko 60 minuta da se tijesto udvostruči.

Udvostručeno tijesto istresite na pobrašnjenu površinu pa ga još jednom lagano izmijesite. Oštrim nožem ga prerežite po pola pa svaku polovicu narežite na 10 komada podjednakih veličina. Od svakog komada formirajte kuglicu.

Camembert izvadite iz hladnjaka, skinite mu gornji dio kore, vratite ga u drvenu kutijicu tako da je sloj koji ste očistili okrenut prema gore i smjestite ga u sredinu pleha koji ste prekrili papirom za pečenje, posipajte crnim paprom i rasporedite po vrhu nekoliko grančica timijana. Papir premažite maslinovim uljem pa složite kuglice tijesta u dva reda oko camemberta. Ostavite po nekoliko centimetara između svake kuglice kako bi tijesto imalo mjesta za širenje jer će još narasti. Ponovno sve prekrijte krpom i ostavite još najmanje 40 minuta da se tijesto udvostruči. Prije stavljanja u pećnicu svaku kuglicu tijesta premažite maslinovim uljem i posipajte po njoj malo morske soli ili cvijeta soli.


Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva (ventilacija) i pecite 35-40 minuta.

Izvadite iz pećnice i svaku kuglicu tijesta premažite s malo mlijeka. Prekrijte krpom i pustite da se hladi 10 minuta, potom poslužite. Razdvajajte kuglice kruha pa umačite u zapečeni i rastopljeni camembert ili ga vadite žličicom.

Zapečeni camembert u vijencu

Sastojci

Sastojci

U veću zdjelu prosijte brašno, dodajte mu sol, naribajte na grubi dio ribeža maslac pa dobro izmiješajte.

Kvasac namrvite, dodajte žličicu šećera i žličicu brašna, zalijte mlakim mlijekom i ostavite na toplome da se kvasac digne.

Brašnu dodajte dignuti kvasac, maslinovo ulje i mlaku vodu pa sve dobro izmiješajte. Kad se smjesa poveže, istresite na dobro pobrašnjenu površinu pa umijesite glatko, elastično tijesto. Tijesto stavite u lagano pobrašnjenu zdjelu, prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom oko 60 minuta da se tijesto udvostruči.

Udvostručeno tijesto istresite na pobrašnjenu površinu pa ga još jednom lagano izmijesite. Oštrim nožem ga prerežite po pola pa svaku polovicu narežite na 10 komada podjednakih veličina. Od svakog komada formirajte kuglicu.

Camembert izvadite iz hladnjaka, skinite mu gornji dio kore, vratite ga u drvenu kutijicu tako da je sloj koji ste očistili okrenut prema gore i smjestite ga u sredinu pleha koji ste prekrili papirom za pečenje, posipajte crnim paprom i rasporedite po vrhu nekoliko grančica timijana. Papir premažite maslinovim uljem pa složite kuglice tijesta u dva reda oko camemberta. Ostavite po nekoliko centimetara između svake kuglice kako bi tijesto imalo mjesta za širenje jer će još narasti. Ponovno sve prekrijte krpom i ostavite još najmanje 40 minuta da se tijesto udvostruči. Prije stavljanja u pećnicu svaku kuglicu tijesta premažite maslinovim uljem i posipajte po njoj malo morske soli ili cvijeta soli.


Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva (ventilacija) i pecite 35-40 minuta.

Izvadite iz pećnice i svaku kuglicu tijesta premažite s malo mlijeka. Prekrijte krpom i pustite da se hladi 10 minuta, potom poslužite. Razdvajajte kuglice kruha pa umačite u zapečeni i rastopljeni camembert ili ga vadite žličicom.