recept
23.01.2019.
Vrijeme pripreme ~ 120 minuta
Broj osoba ~ Za 14 do 16 osoba

Torta od maka s kremom od sira i bijele čokolade

Spoj maka, sira i bijele čokolade uz dodatak aromatične korice naranče nikad nije bio slasniji. Probajte ovu „golu tortu“ u čijoj se finoj sirnoj kremi odlično snašao Zagrebački sir!

Sastojci

Za biskvit
  • 200 g mljevenog maka
  • 6 jaja
  • 150 g maslaca
  • 130 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • Prstohvat soli
  • 1/2 naranče - naribana korica
  • 50 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 žlice ruma
Za kremu
  • 375 g President Zagrebačkog sira
  • 100 g maslaca
  • 150 g bijele čokolade
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 vrećica pudinga od vanilije
  • 450 ml mlijeka
  • 1 vrećica želatine u prahu
  • 1/2 naranče - naribana korica

Isprintaj recept

Podijeli recept

Sirevi u ovom receptu

...

President Zagrebački sir


Pripremite sve sastojke. Izvadite maslac i jaja iz hladnjaka barem sat vremena prije pripreme.

Skuhajte puding: od 450 ml mlijeka oduzmite 50 ml pa s tim mlijekom izmiješajte puding. Zakuhajte ostatak mlijeka, uspite puding pa kuhajte na tihoj vatri nekoliko minuta, dodajte ribanu koricu naranče i dobro izmiješajte. U vrući puding dodajte grubo sjeckanu bijelu čokoladu uz stalno miješanje kako bi se čokolada skroz otopila.

Prekrijte kuhani puding prozirnom folijom i pustite da se potpuno ohladi.

U zdjeli izmiksajte maslac i šećer u prahu, dodajte Zagrebački sir pa još jednom dobro izmiksajte. Smjesi od sira dodajte ohlađeni puding i otopljenu želatinu (pripremite je po naputku s vrećice). Sve dobro izmiješajte i pustite da se krema skroz ohladi.

Napravite biskvit: izmiksajte maslac sobne temperature, šećer u prahu i vanilin šećer. Miksajte dok ne dobijete lijepu ujednačenu smjesu pa dodajte jedno po jedno jaje uz stalno miksanje.

Dodajte mak, brašno pomiješano s praškom za pecivo i solju, rum te ribanu koricu od pola naranče. Sve dobro izmiksajte.

U zasebnoj posudi izmiksajte snijeg od bjelanjaka kojima ste dodali malo soli pa čvrsti snijeg dodajte smjesi od maka. Sve pažljivo izmiješajte špatulom.

Tako pripremljenu smjesu za biskvit ulijte u kalup čije ste dno prekrili papirom za pečenje, a stranice namazali maslacem i pobrašnili. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva i pecite 45 minuta.

Pečeni biskvit dobro ohladite, potom ga prerežite po pola.

Pladanj za posluživanje prekrijte papirom za pečenje koji ste prerezali po sredini, položite na njega donji dio biskvita i premažite ga polovicom kreme od sira.

Poklopite gornjim dijelom biskvita pa grubo, neuredno cijelu tortu premažite ostatkom kreme, zagladite vanjski dio tako da se lijepo naziru biskvit i slojevi.

Ukrasite po želji, npr. strugotinama bijele čokolade i grubo ribanom koricom naranče, izvucite papir za pečenje (koji služi kao zaštita za pladanj) pa pustite da se torta prije posluživanja dobro ohladi.

Torta od maka s kremom od sira i bijele čokolade

Sastojci

Za biskvit
Za kremu

Pripremite sve sastojke. Izvadite maslac i jaja iz hladnjaka barem sat vremena prije pripreme.

Skuhajte puding: od 450 ml mlijeka oduzmite 50 ml pa s tim mlijekom izmiješajte puding. Zakuhajte ostatak mlijeka, uspite puding pa kuhajte na tihoj vatri nekoliko minuta, dodajte ribanu koricu naranče i dobro izmiješajte. U vrući puding dodajte grubo sjeckanu bijelu čokoladu uz stalno miješanje kako bi se čokolada skroz otopila.

Prekrijte kuhani puding prozirnom folijom i pustite da se potpuno ohladi.

U zdjeli izmiksajte maslac i šećer u prahu, dodajte Zagrebački sir pa još jednom dobro izmiksajte. Smjesi od sira dodajte ohlađeni puding i otopljenu želatinu (pripremite je po naputku s vrećice). Sve dobro izmiješajte i pustite da se krema skroz ohladi.

Napravite biskvit: izmiksajte maslac sobne temperature, šećer u prahu i vanilin šećer. Miksajte dok ne dobijete lijepu ujednačenu smjesu pa dodajte jedno po jedno jaje uz stalno miksanje.

Dodajte mak, brašno pomiješano s praškom za pecivo i solju, rum te ribanu koricu od pola naranče. Sve dobro izmiksajte.

U zasebnoj posudi izmiksajte snijeg od bjelanjaka kojima ste dodali malo soli pa čvrsti snijeg dodajte smjesi od maka. Sve pažljivo izmiješajte špatulom.

Tako pripremljenu smjesu za biskvit ulijte u kalup čije ste dno prekrili papirom za pečenje, a stranice namazali maslacem i pobrašnili. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva i pecite 45 minuta.

Pečeni biskvit dobro ohladite, potom ga prerežite po pola.

Pladanj za posluživanje prekrijte papirom za pečenje koji ste prerezali po sredini, položite na njega donji dio biskvita i premažite ga polovicom kreme od sira.

Poklopite gornjim dijelom biskvita pa grubo, neuredno cijelu tortu premažite ostatkom kreme, zagladite vanjski dio tako da se lijepo naziru biskvit i slojevi.

Ukrasite po želji, npr. strugotinama bijele čokolade i grubo ribanom koricom naranče, izvucite papir za pečenje (koji služi kao zaštita za pladanj) pa pustite da se torta prije posluživanja dobro ohladi.