Torta od maka s kremom od sira i bijele čokolade
Spoj maka, sira i bijele čokolade uz dodatak aromatične korice naranče nikad nije bio slasniji. Probajte ovu „golu tortu“ u čijoj se finoj sirnoj kremi odlično snašao Zagrebački sir!
Sastojci
Za biskvit
- 200 g mljevenog maka
- 6 jaja
- 150 g maslaca
- 130 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- Prstohvat soli
- 1/2 naranče - naribana korica
- 50 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 2 žlice ruma
Za kremu
- 375 g President Zagrebačkog sira
- 100 g maslaca
- 150 g bijele čokolade
- 50 g šećera u prahu
- 1 vrećica pudinga od vanilije
- 450 ml mlijeka
- 1 vrećica želatine u prahu
- 1/2 naranče - naribana korica
Isprintaj recept
Sirevi u ovom receptu
President Zagrebački sir
Pripremite sve sastojke. Izvadite maslac i jaja iz hladnjaka barem sat vremena prije pripreme.
Skuhajte puding: od 450 ml mlijeka oduzmite 50 ml pa s tim mlijekom izmiješajte puding. Zakuhajte ostatak mlijeka, uspite puding pa kuhajte na tihoj vatri nekoliko minuta, dodajte ribanu koricu naranče i dobro izmiješajte. U vrući puding dodajte grubo sjeckanu bijelu čokoladu uz stalno miješanje kako bi se čokolada skroz otopila.
Prekrijte kuhani puding prozirnom folijom i pustite da se potpuno ohladi.
U zdjeli izmiksajte maslac i šećer u prahu, dodajte Zagrebački sir pa još jednom dobro izmiksajte. Smjesi od sira dodajte ohlađeni puding i otopljenu želatinu (pripremite je po naputku s vrećice). Sve dobro izmiješajte i pustite da se krema skroz ohladi.
Napravite biskvit: izmiksajte maslac sobne temperature, šećer u prahu i vanilin šećer. Miksajte dok ne dobijete lijepu ujednačenu smjesu pa dodajte jedno po jedno jaje uz stalno miksanje.
Dodajte mak, brašno pomiješano s praškom za pecivo i solju, rum te ribanu koricu od pola naranče. Sve dobro izmiksajte.
U zasebnoj posudi izmiksajte snijeg od bjelanjaka kojima ste dodali malo soli pa čvrsti snijeg dodajte smjesi od maka. Sve pažljivo izmiješajte špatulom.
Tako pripremljenu smjesu za biskvit ulijte u kalup čije ste dno prekrili papirom za pečenje, a stranice namazali maslacem i pobrašnili. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva i pecite 45 minuta.
Pečeni biskvit dobro ohladite, potom ga prerežite po pola.
Pladanj za posluživanje prekrijte papirom za pečenje koji ste prerezali po sredini, položite na njega donji dio biskvita i premažite ga polovicom kreme od sira.
Poklopite gornjim dijelom biskvita pa grubo, neuredno cijelu tortu premažite ostatkom kreme, zagladite vanjski dio tako da se lijepo naziru biskvit i slojevi.
Ukrasite po želji, npr. strugotinama bijele čokolade i grubo ribanom koricom naranče, izvucite papir za pečenje (koji služi kao zaštita za pladanj) pa pustite da se torta prije posluživanja dobro ohladi.