Britanske pogačice sa sirom
U Velikoj Britaniji ih zovu Cheddar scones ili Cheddar biscuits, tradicionalno se mijese s hladnom mlaćenicom i vrlo često im se dodaje sitno sjeckani svježi vlasac. Upoznajte najslasnije britanske pogačice sa sirom u kojima glavnu ulogu igra naš novi President cheddar mature sir.
Sastojci
- 350 g glatkog brašna
- 150 g President cheddar mature sira
- 125 g maslaca
- 240 g mlaćenice
- 1 žličica šećera
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 1 vezica svježeg vlasca
Dodatno
- 30 g brašna za miješenje
- 30 g otopljenog maslaca za premazivanje
Isprintaj recept
Pripremite sve sastojke. Odmjerite mlaćenicu i stavite je u zamrzivač na 10 minuta.
Na sitni dio ribeža naribajte cheddar.
U zdjeli izmiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, šećer i sol pa dodajte na kockice narezani hladni maslac kojeg prstima utrljajte u brašno.
Potom dodajte naribani sir cheddar i sitno sjeckani vlasac pa sve izmiješajte.
Izvadite mlaćenicu iz zamrzivača i dodajte je smjesi te dobro izmiješajte vilicom ili kuhačom.
Izručite smjesu na dobro pobrašnjenu površinu pa umijesite glatko, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke. Pomažite si dodavanjem brašna.
Umiješeno tijesto razvaljajte na debljinu 1,5-2 cm pa izrezivačem promjera 5 cm izrezujte pogačice. Ostatke tijesta premijesite pa opet izrezujte izrezivačem dok god ne potrošite tijesto.
Pogačice složite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje pa ih stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 190°C i pecite ih između 12 i 15 minuta.
Izvadite iz pećnice pa ih još vruće premažite otopljenim maslacem te ih pustite da se ohlade barem 10 minuta.
Pogačice složite na pladanj i poslužite.