recept
23.10.2017.
Vrijeme pripreme ~ 50 min
Broj osoba ~ 4 - 6

Pita od sira

Prhka pita od svježeg sira je slastica koje se nikad ne možemo zasititi, zato je često radimo za desert nakon nedjeljnog ručka, a draga nam je i kao dio blagdanske trpeze.

Sastojci

Tijesto
  • 200 g glatkog pšeničnog brašna
  • 100 g oštrog pšeničnog brašna
  • 250 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 jaje
  • 1-2 žlice kiselog vrhnja
  • prstohvat soli
  • malo ribane korice limuna
Nadjev
  • 750 g President Zagrebačkog sira
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice pšeničnog griza
  • 50 grama zlatnih grožđica (+ tri žlice ruma za namakanje)
  • malo ribane korice limuna

Isprintaj recept

Podijeli recept

Sirevi u ovom receptu

...

President Zagrebački sir


U zdjelu prosijte obje vrste brašna, dodajte sol, šećer, prašak za pecivo, na kockice narezan maslac, ribanu koricu od polovice limuna, jedno jaje i kiselo vrhnje pa umijesite glatko tijesto.

Na pobrašnjenoj površini tijesto podijelite na dva dijela. 

Prvi dio razvaljajte na veličinu pleha 25 x 36 cm. Maslacem namažite pleh, pobrašnite ga pa u njega stavite razvaljano tijesto. Tijesto izbockajte vilicom. Na isti način razvaljajte i drugi dio tijesta.

Napravite nadjev: u zdjelici izmiješajte sir, šećer, vanilin šećer, griz, ribanu koricu druge polovice limuna i grožđice koje ste namočili u rumu jedno pola sata.

Na razvaljano tijesto istresite nadjev od sira pa ga poravnajte žlicom.

Preko nadjeva nanesite drugi dio razvaljanog tijesta pa i njega izbockajte vilicom.

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva i pecite 30 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se pita skroz ohladi, potom je posipajte šećerom u prahu, narežite na kocke i poslužite.

Pita od sira

Sastojci

Tijesto
Nadjev

U zdjelu prosijte obje vrste brašna, dodajte sol, šećer, prašak za pecivo, na kockice narezan maslac, ribanu koricu od polovice limuna, jedno jaje i kiselo vrhnje pa umijesite glatko tijesto.

Na pobrašnjenoj površini tijesto podijelite na dva dijela. 

Prvi dio razvaljajte na veličinu pleha 25 x 36 cm. Maslacem namažite pleh, pobrašnite ga pa u njega stavite razvaljano tijesto. Tijesto izbockajte vilicom. Na isti način razvaljajte i drugi dio tijesta.

Napravite nadjev: u zdjelici izmiješajte sir, šećer, vanilin šećer, griz, ribanu koricu druge polovice limuna i grožđice koje ste namočili u rumu jedno pola sata.

Na razvaljano tijesto istresite nadjev od sira pa ga poravnajte žlicom.

Preko nadjeva nanesite drugi dio razvaljanog tijesta pa i njega izbockajte vilicom.

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva i pecite 30 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se pita skroz ohladi, potom je posipajte šećerom u prahu, narežite na kocke i poslužite.