Štrukli
Donosimo recept za nadaleko poznate zagorske štrukle od dizanog tijesta sa svježim Zagrebačkim sirom
Sastojci
Tijesto:
- 1 jaje
- 300 g brašna (pola oštro, pola glatko)
- 30 ml ulja
- malo soli
- 150 ml vode
Nadjev:
- 500 g svježeg President Zagrebačkog sira
- 3 jaja
- malo soli
- 200 g Brzo & Fino vrhnja za kuhanje
Isprintaj recept
Sirevi u ovom receptu

President Zagrebački sir
Od prosijanog brašna, jednog jajeta, ulja, soli i vode zamijesite tijesto.

Vodu dodajte polako da slučajno ne bi bilo previše. Ako je tijesto pretvrdo, dodajte još vode, a ako je premekano, dodajte još malo brašna. Tijesto treba biti srednje mekano i žilavo.

Gotovo tijesto pustite „da odmara“ 30 minuta.

U međuvremenu pripremite nadjev od 500 g svježeg sira, 3 jaja i soli.
Nakon što se tijesto odmorilo, razvucite ga na stolnjaku koji ste prethodno posipali s malo brašna. Tijesto ne smije biti skroz tanko da u kuhanju ne bi pucalo.

Na trećinu razvučenog tijesta stavite nadjev. Zamotajte štrukle uz pomoć stolnjaka, motajući od onog dijela na kojem je sir.



Štrukle režite na komade duge oko 7 cm, i to uz pomoć porculanskog tanjurića.

Stavite kuhati vodu s malo soli i ulja pa kad zakuha, ubacite štrukle. Nakon što voda ponovno zavrije, kuhajte štrukle još 3 minute.
Kuhane štrukle možete preliti prezlama poprženim na maslacu ili, kao što smo mi učinili, preliti Dukat vrhnjem za kuhanje i zapeći u pećnici oko pola sata na 180 stupnjeva, dok ne poprime zlatnožutu boju.

