Zapečeni mlinci sa sirom i slaninom
Zapečeni mlinci sa sirom i slaninom jednostavno su, starinsko jelo od svega nekoliko sastojaka, i to onih koje najčešće imate kod kuće. Zagrebački sir, kiselo vrhnje, fina dimljena slanina, jaja i mlinci, to je sve što ćete trebati.
Sastojci
- 250 g mlinaca
- 1 žlica ulja
- 375 g Zagrebačkog sira
- 100 g slanine
- 2 Brzo & Fino kisela vrhnja
- 2 jaja
- 3 prstohvata soli
Isprintaj recept
Sirevi u ovom receptu
President Zagrebački sir
Pripremite sve sastojke.
U zavrelu vodu dodajte prstohvat soli, žlicu ulja i na veće komade natrgane mlince pa ih prokuhajte oko 3 minuta. Ocijedite ih i pustite da se malo ohlade. Slaninu narežite na manje kockice ili listiće pa je popržite na dobro zagrijanoj, suhoj tavi do zlatne boje.
U prohlađenu slaninu dodajte Zagrebački sir, jedno kiselo vrhnje, 1 jaje, sol i papar pa dobro izmiješajte. Potom dodajte mlince pa sve zajedno još jednom dobro izmiješajte.
Posudu za pečenje premažite s malo ulja, napunite je mlincima sa sirom i slaninom, poravnjate površinu pa prelijte jednim kiselim vrhnjem koje ste izmiješali s drugim jajem.
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 185°C i pecite oko 25 minuta. Zatim pojačajte pećnicu na 200°C i okrenite na grill pa pustite 10 minuta da se mlinci odozgo lagano zapeku.
Izvadite iz pećnice, pustite da se jelo hladi oko 15 minuta kako bi se moglo lijepo rezati. Potom izrežite na komade i poslužite kao toplo predjelo ili samostalno jelo uz zelenu salatu.