Gdje i kad je nastao sir

Vjerovali ili ne - možda baš u vašem susjedstvu

Barem ako živite u dalmatinskom zaleđu. No, krenimo redom. Dokazi o proizvodnji sira pronađeni su u Egiptu i stari su više od 3000 godina, a legenda kaže da su za nastanak sira zaslužni arapski nomadi, koji su na neko od svojih dugih putovanja pustinjom ponijeli mlijeko u mješini životinjskog mjehura, a ono se pod utjecajem visoke temperature podijelilo na tekućinu (sirutku) i grudice (sir). Životinjska mješina sadržavala je enzim renin, odgovoran za koagulaciju mlijeka, a trenje uzrokovano jahanjem, u kombinaciji sa suncem, dodatno je pospješilo nastajanje sira.

Međutim, najnovija arheološka istraživanja otkrila su da je sir mnogo stariji izum koji je nastao na području Pokrovnika – mjesta u Dalmatinskoj zagori, u blizini Šibenika, i to prije 8000 godina! Proizvodnja sira u to doba predstavljala je za ljudski rod revolucionarnu tehnologiju koja je omogućila dostupnost dobrog izvora kalorija, proteina i masti u proizvodu koji traje dulje i lakše se prenosi od običnog mlijeka.


Iako više nije revolucionarna, ova se tehnologija u kraju gdje je „Kremenko iz Zagore“ – kako tepaju nepoznatom genijalcu – izradio prvi sir i dalje redovno koristi u kućnoj radinosti.


Ostavit ćemo mogućnost da nas neka druga istraživanja eventualno razuvjere, ali ovo bi mogao biti najbolji, uvjetno rečeno, hrvatski izum u povijesti!