Kratki vodič kroz francuske sireve

Francuzi jako vole i cijene sir, što je skroz razumljivo jer su nacija koja se može pohvaliti s više od 250 vrsta sireva koji se proizvode u više od 20 regija. A koji je sir kakav i kako se snaći u svim tim vrstama i nazivima? To i nije baš lak zadatak, no mi smo se potrudili ukratko objasniti ono najvažnije.

Francuski se sirevi dijele u osam skupina znanih još i kao les huit familles de fromage (osam obitelji sira), a rade se od kravljeg, kozjeg ili ovčjeg mlijeka. Ako vam je osam kategorija previše, možete si pojednostaviti i francuske sireve podijeliti u tri glave skupine: tvrdi, meki i plavi, odnosno s plemenitom plijesni.

Priznajemo, jako se teško snaći u svoj toj sili naziva i vrsta, ali kad usvojite razvrstavanje po ovih nekoliko glavnih odlika, znat ćete prepoznati i izabrati sir koji odgovara vašem ukusu. Krenimo redom

1. Svježi sirevi (Fromages frais)

Baš poput naših svježih sireva, fromage frais može se raditi od svih vrsta mlijeka - kravljeg, kozjeg ili ovčjeg. Sadrži dosta vode i zato se konzumira u vrlo kratkom roku, točnije ne ostavlja se da zrije. Poznati svježi sirevi su brousse i petit suisse.

2. Meki sirevi s prirodnom korom (Fromages à pâte molle et à croute fleurie)

Ovi se sirevi rade od kravljeg mlijeka, zriju otprilike mjesec dana, a karakterizira ih lagano vodenasta, gnjecava površina. Najpoznatiji sirevi ovog tipa su brie i camembert.

3. Meki sirevi s ispranom korom (Fromages à pâte molle et à croute lavée)

I ovo su sirevi od kravljeg mlijeka, no njima se tijekom procesa zrenja ispire vanjski dio (kora) kako bi se spriječilo nakupljanje plijesni po površini. U ovu skupinu spadaju muenster i livarot.

4. Tvrdi prešani sirevi (Fromages à pâte pressée)

Ovi se sirevi rade od punomasnog kravljeg mlijeka, a tijekom procesa zrenja pod jakim prešama gube većinu vlage te postaju zbijeni, tvrdi. Ovakvi sirevi zriju i po nekoliko mjeseci, tijekom kojih se pažljivo peru, okreću i četkaju kako bi dobili tvrdu koru. U tu skupinu spadaju cantal i laguiole.

5. Prešani kuhani sirevi (Fromages à pâte pressée et cuite)

Ovoj skupini pripadaju gruyère i comté. Ti se sirevi griju u okruglim kalupima, nakon čega kreće proces zrenja. Gruyère i comté jako su popularni u Francuskoj i mogu postići vrlo visoku cijenu, koja pak ovisi o kvaliteti i „starosti“, odnosno trajanju zrenja.

6. Kozji sirevi (Fromages de chèvre)

Ovi sirevi mekane teksture rade se od kozjeg mlijeka, neki od mješavine kozjeg i kravljeg, a zriju od dva do šest tjedana. Predstavnici ove vrste su rocamadour i crottin de Chavignol.

7. Plavi sirevi (Fromages à pâte persillées)

Ovi su sirevi prepoznatljivi po kanalićima plavo-zelene plijesni kojima su prošarani, a rade se od kravljeg ili ovčjeg mlijeka i obično zriju oko dva mjeseca. U skupinu tih sireva spadaju le blue, roquefort i bleu de Bresse.

8. Topljeni sirevi (Fromages à pâte fondue)

Sirevi koji se dobivaju miješanjem više vrsta i vrlo često im se dodaju okusi. Obično se služe za predjelo i mažu na kruh. Jedan od takvih sireva je boursin.

Predstavnici najpoznatijih vrsta francuskih sireva svakodnevno su vam dostupni! President brie, Le blue, meki kozji sir, Camembert, Emmental te Creme de brie i Creme de camembert iz sirarske obitelji President, najjače robne marke francuskih sireva u svijetu, uljepšat će mnoga jela i druženja.