Ljetna sirna plata

Najbolje doba za raskošne sirne plate

Nekoliko čimbenika utječe na to da je ljeto savršeno doba za raskošne sirne plate. Prije svega, tad se najviše družimo s prijateljima i obitelji – a svaka sreća, tako i sir, veća je kad se dijeli! Sirnoj plati ljeti svakako pogoduje i obilje svježeg voća i povrća, kao savršeni lagani par siru.

Slijedi i nekoliko konkretnih savjeta kako složiti ljetnu sirnu platu.

 

Iskoristite sve što ljeto nudi – sočne smokve, grožđe, dinje i bilo koje koštunjičavo voće, slatkaste cherry rajčice, mlade tikvice... Ukratko, sve što je u sezoni i pršti od mirisa i okusa!

 

Izbjegavajte teške sireve, kao i one jako aromatične s plemenitom plijesni. Njih ostavite za hladnije mjesece, a na ljetnim sirnim platama neka se nađu laganiji primjerci s izraženim voćnim aromama – emmentaler, edamer, gouda, Podravec... Za mediteranski štih na ljetnoj plati ne zaboravite ni Salakis, a za vrućih ljetnih dana odgovarat će i autentična, blago kiselkasta mozzarella od bivoljeg mlijeka.

 

Kruh i krekeri neka budu u drugom planu - svaka sirna plata ih treba, ali nemojte da ih bude previše, već pustite da dominiraju sirevi i svježe voće. Osim toga, tako ćete moći pojesti više sira!

Združite ih s pravim vinom - isto što i za sir, vrijedi i za vina: klonite se teških. Na repertoaru neka budu lagana osvježavajuća i dobro rashlađena bijela vina, rozei ili čak pjenušci te lagana crna vina s izraženim voćnim notama.