Serviranje sireva

Druženje uz sireve u startu ima potencijala da bude dobro! Isprobavanje različitih vrsta sira uz čašu razgovora i vina podjednako vole i sirni znalci i početnici.

 

Neka uživanje u okusima počne - zalogaj po zalogaj, pravilo po pravilo!

Par? Nepar!

Kod sireva na plati vrijedi isto što i kod cvjetova u buketu! Poslužite neparan broj, najmanje tri vrste sira različite boje, teksture i tvrdoće. Servirate li sirnu platu kao predjelo, poslužite najviše pet vrsta, a u slučaju desertne plate, možete se zaigrati s izborom od čak devet vrsta sireva. Ako nemate dovoljno velik pladanj, ne brinite – poslužite sir na dvije manje plate. Ili tri!

Prava mjera

Ne treba pretjerivati – za koktel party osigurajte najviše pet vrsta sireva i oko 3 dag sira po osobi. Ako je plata jedan od sljedova, povećajte mjeru na oko 6 dag sira po osobi i maksimalno devet vrsta. Kad je sirna plata u fokusu druženja, planirajte 12 do 18 dag sira po osobi.


Pravo vrijeme

Ne čekajte zadnji čas! Tekstura, okusi i aroma sireva najbolje dolaze do izražaja na sobnoj temperaturi, zato ih izvadite iz hladnjaka najmanje pola sata prije posluživanja.

Hrskava pratnja

Neka sir bude zvijezda plate, no osigurajte mu pratnju različitih vrsta kruha – svježeg ili tostiranog, narezanog na manje kockice. U obzir dolaze i slatki kruh s đumbirom (probati uz roquefort), ciabatta (mozzarella), raženi kruh (edamer)… Nećete pogriješiti ni s toplim baguetteom te krekerima i grisinima.


Kombinirajte s drugim namirnicama

…poput slatkih i gorkih džemova s komadićima voća (od višnje do smokve), tapenade od maslina, senfa s koprom, različitih vrsta chutneya, umaka od hrena i jabuke, meda… Poslužit će i svježe voće narezano na tanke kriške - kruške, jabuke, smokve - koje možete već slažući platu spojiti sa sirom.

Poredak

Sireve na plati poredajte od najblažih prema najintenzivnijima, u smjeru kazaljke na satu. Krenite blago, završite snažno! Sireve vrlo intenzivnih aroma možete odvojiti od ostalih i poslužiti na zasebnom tanjuru, kako miris ne bi prešao na one blaže.

 

Dizajnirajte

Budite kreativni i informativni! Pripremite kartice s nazivom sira i osnovnim informacijama, pa ih postavite uz svaku vrstu. Tako će plata izgledati zanimljivije, a možete organizirati i mali kviz o siru!

Ostavite koru

Kad režete sir, pobrinite se da svaki komad ima i dio kore. Ogulite komadiće voska ili plastike, tako da na plati ostane samo jestivi dio kore. Također preporučujemo da sireve s plijesnima i blaže sireve ne režete istim nožem. Vrijeme je da upotrijebite taj set noževa za sireve!

U dobrom društvu siroljubaca možda naučite - ili čak smislite - neka nova pravila!