Sir u tijestu
Kako se sir uklapa u tijesta? Savršeno!
Kako u slanim, tako i u slatkim jelima, sir i tijesto nepogrešiva su kombinacija – bilo da se radi o najobičnijem sendviču ili ambicioznijim gastronomskim pothvatima poput torte od sira. No, sir može biti i sastojak tijesta koji mu daju odličnu teksturu.
Kiflice
Brojni recepti za svima poznate i drage kiflice navode svježi sir kao jedan od ključnih sastojaka, neovisno o punjenju. Sir će osigurati da one, ako prežive tako dugo, budu mekane i sočne i dan nakon pečenja.
Zlevanka
Zlevanka ili zlevka je jako jednostavan starinski kolač, karakterističan za kontinentalni dio Hrvatske. Može se raditi u slatkoj i slanoj varijanti, a obje kao neizostavan sastojak sadrže i svježi sir. Kao i kod kiflica, zahvaljujući svježem siru, zlevanka će se topiti u ustima.
Gnudi
Zamijenite li krumpir u tijestu za njoke ricottom, dobit ćete gnudi – laganiju i prozračniju verziju njoka porijeklom iz Toskane. Uz ricottu, za dodatan okus, ovim finim okruglicama dobro će doći i malo naribane Galbani grane padano.
Sufle
Ovo lagano i pjenasto jelo zahtijeva dosta tehničke preciznosti i iskustva, osobito kad se tijesto zasićuje teškom namirnicom poput sira. Ali kad iz pećnice izvučete keramičke posudice sa savršeno podignutim sufleom u koji ste umutili Sirelin Ribanac, taj trenutak dugo nećete zaboraviti!