Sirevi Mediterana

Sva raskoš i ljepota Mediterana ogleda se i u sirevima

Plavetnilo Mediterana dotiče obale brojnih država i susreće se s kulturama na čak tri kontinenta, pa tako i mediteranski sirevi obuhvaćaju širok spektar različitih vrsta sira - od sasvim blagih svježih, do intenzivnih polutvrdih sireva, od kravljih preko kozjih do ovčjih, čak i bivoljih.

 

Teško ih je pobrojati sve, no svakako treba spomenuti talijansku mozzarellu, ricottu, mascarpone, gorgonzolu i Grana Padano, kao i francuski meki kozji sir te čuvene sireve s plemenitom plijesni – Camembert i Brie. Dok arome španjolske možete okusiti u izvrsnom Pašnjaku – miješanom siru od ovčjeg i kravljeg mlijeka.

 

Pređemo li na drugu stranu Mediterana, onu bliskoistočnu i afričku, tu vas čekaju blagi halloumi – svojevrsni pandan mozzarelli te kremasti labneh kojeg možete vrlo lako pripremiti i sami cijeđenjem jogurta.

U proputovanju Mediteranom jedan je sir kojeg nikako ne smijemo zaobići – Salakis. Ovaj meki, punomasni kravlji utjelovljuje duh Mediterana do te mjere da se čak i „kupa“ u slanoj vodi, odnosno salamuri. Ovakav, feta tip sira sastavni je dio grčke gastronomije, ali njegova popularnost seže puno dalje od granica Grčke. 

 

Sve o Salakisu pročitajte ovdje i imajte na umu da je dostupan i u mazivom izdanju koje je savršena podloga za kombiniranje s drugim mediteranskim klasicima – ovdje otkrijte šest finih mediteranskih sendviča.