Sirevi s plemenitom plijesni

Delikatese za prave gurmane

Sirevi s plemenitom plijesni nastali su sasvim slučajno, ali nije slučajnost što spadaju u najcjenjenije sireve na svijetu. Iako se razliku po vrsti plijesni, mlijeku od kojega se rade i raznim drugim čimbenicima, generalno ih karakterizira izrazita aromatičnost i nježna tekstura zbog koje se tope u ustima.

 

Često se nazivaju i plavim sirevima iako je plava plijesan samo jedna od vrsta. Osim nje postoji i bijela te crvena, koja je varijacija bijele plijesni. Te dvije oblažu sir izvana i stvaraju tanku koricu, dok plava plijesan ulazi u sir i tako mu mijenja teksturu i okus.

Najpoznatiji sirevi s plavom plijesni su roquefort i gorgonzola, a s bijelom camembert i brie.

 

Zbog njihova intenzivnog okusa, u sirevima s plemenitom plijesni najčešće se uživa uz minimalne dodatke - malo orašastih plodova, nekoliko kriški voća, finog kruha i suhomesnatih delikatesa te čaša vina bit će i više no dovoljni - ovdje pronađite recept za brzu i jednostavnu, ali jako finu kombinaciju President Le Blue sira s plemenitom plijesni i smokava.

Naravno, postoji niz primjera kako sireve s plemenitom plijesni drugačije pripremiti i uklopiti u jela. Gorgonzola se često koristi u nadjevima za pizze, u umacima za tjestenine i dipovima. Camembert i brie izvrsni su zapečeni, tada njihova svilenkasta tekstura još više dolazi do izražaja – ovdje pronađite recept za zapečeni brie, a ovdje za camembert.

Uživajte u ovim najplemenitijim primjercima sirne vrste!