Sve o siru: camembert

Priča o jednom od najpoznatijih svjetskih sireva

Camembert, sir s prepoznatljivom tankom koricom prekrivenom bijelom plemenitom plijesni, dio je francuske sirne obitelji mekih sireva s prirodnom korom (fromages à pâte molle et à croute fleurie). Ovaj meki masni sir snažan je na nepcu, okus mu je voćni i drvenast, svijetložut je i mekan u sredini.

Tradicija

Za camembert je zaslužna izvjesna Marie Harel koja ga je počela praviti u 18. stoljeću u selu u Normandiji po kojem je i dobio ime. Pravila ga je po receptu koji je navodno dobila od jednog opata iz pokrajine Brie, čuvene po proizvodnji brieja – pa je camembert dobio titulu njegova mlađeg brata.

 

Nakon nešto više od pola stoljeća Thomas Paynel, potomak Marie Harel, ponudio je camembert Napoleonu III., kojem se sir toliko dopao da je Paynela proglasio carskim dobavljačem, a popularnost camemberta otada raste.

 

U tome je pomogla i ideja francuskog inženjera Ridela koji se krajem 19. stoljeća dosjetio kako sačuvati sir u transportu. Camembert se počeo pakirati u tanke drvene kutijice koje mu čuvaju svježinu i oblik, a po kojima je poznat i danas. U karakterističnim kutijicama ovaj je sir ubrzo prešao i Atlantik te su ga zavoljeli i Amerikanci!

Proizvodnja i čuvanje

Sazrijevanje camemberta počinje izvana, kad se površina prekriva tankom plijesni i slojem soli, te traje najmanje tri tjedna. Nakon otvaranja camembert se čuva najviše sedam dana, uvijek u originalnoj ambalaži koja ga štiti od sušenja.

Camembert u jelima

Odličan je uz komadić kruha, voće (šljive, jabuke, bobičasto voće) i orašaste plodove, ali i u kulinarstvu!

Pohani camembert prava je delicija, poznata u austrijskoj i njemačkoj kuhinji, a juha od cvjetače dobit će fini francuski štih ako joj pred kraj dodate malo camemberta. Možete ga i zapeći s aromatičnim biljem te poslužiti kao raskošni dip. Probajte ga (bez korice) umiješati i u vruću palentu kuhanu u mlijeku s malo maslaca.

President camembert dolazi u klasičnom pakiranju u drvenoj kutijici te u topljenoj inačici. U topljenom camembertu uživajte na najjednostavniji način – obilno ga namažite na kruh, pecivo ili krekere.

… i uz pića!

Ovaj plemeniti meki sir voli pjenušac i odležana bijela vina jačeg tijela. No, nećete pogriješiti ni ako ga poslužite uz mlado, aromom bogato crno vino!