Sve o siru: gouda

Sve o siru koji potječe iz Nizozemske, a proizvodi se u cijelom svijetu

Nizozemski sir gouda, jedan od najpopularnijih na svijetu, radi se od kravljeg mlijeka, pripada skupini tvrdih sireva, kolut mu može težiti i do 20 kg, zrije od 4 tjedna do 3 godine, a ime je dobio po nizozemskom gradu Goudi. 

Sir se na području današnje Nizozemske proizvodi od prapovijesti, no Rimljani su u te krajeve donijeli kulturu izrade tvrdih sireva, od kojih će poslije nastati i gouda i edamer. Sir pod imenom gouda prvi se put spominje 1184. godine.

Nizozemci proizvode 730 milijuna kilograma ovog sira, od čega je 500 milijuna kilograma namijenjeno izvozu. Gouda čini 60% ukupne nizozemske proizvodnje sira.

Postoji šest gradacija zrenja goude: mladi sir zrije 4 tjedna, mladi zreliji sir od 8 do 10 tjedana, zreli sir od 16 do 18 tjedana, ekstra zreli od 7 do 8 mjeseci, stari sir od 10 do 12 mjeseci, a kod vrlo starog sira zrenje traje više od godinu dana. Naravno, što je sir zreliji, to mu je intenzivnija aroma, ali mu recipročno raste i cijena.


Mlada gouda idealna je za male zalogaje i sendviče, kao i za salate, dok se zrelija i tvrđa obično poslužuje narezana na kriške uz pivo ili vino te je savršeni dodatak raznim tjesteninama, slanim pitama i zapečenim složencima. U Nizozemskoj se taj sir često jede kao snack, narezan na kockice te poslužen s nizozemskim senfom.

 


Gouda
se nerijetko može naći i u verzijama obogaćenim začinima. Naime, kad su se u 17. stoljeću otvorile prve kompanije za trgovinu začinima, Nizozemci su prihvatili nove aromatične okuse pa su začine - pogotovo kim, kumin, papar i klinčiće - počeli dodavati i u sir.

Iako se radi o izvornom nizozemskom siru, naziv gouda nije zaštićen, pa se sir pod tim imenom proizvodi u mnogim zemljama, tako i u Hrvatskoj. No sirevi pod nazivima Gouda Holland, Boerenkaas i Noord-Hollandse Gouda proizvode se isključivo u Nizozemskoj od mlijeka nizozemskih krava i u Europi imaju zaštićenu oznaku geografskog podrijetla.

Ako ste mislili da je gouda ime dobila po gradu Goudi zato što se u njemu počela proizvoditi, prevarili ste se. Za vrijeme feudalne Nizozemske, Gouda je bila jedini grad koji je imao pravo trgovanja sirom, što je značilo da su se na njenim tržnicama prodavali sirevi svih nizozemskih seljaka.