Sve o siru: mascarpone
Najkremastiji među sirevima
Mascarpone slovi kao sir za posebne prilike – s razlogom! Ovaj svježi krem sir od kravljeg mlijeka teško da ćete mazati na kruh, no zbog svilenkasto-kremaste teksture čest je u pripremi sladoleda i kolača, od kojih je najpoznatiji tiramisu.

Svoju posebnu teksturu mascarpone duguje visokom udjelu mliječne masti, koja mu daje i bogat, ali jako blag mliječni okus i suptilnu slatkoću. Iako se zbog tih karakteristika najčešće koristi u kolačima, ne libite se umiješati ga u juhe, tjestenine ili rižota. Rezultat će biti nevjerojatno kremast i raskošan.

Osim toga, mascarpone može biti glavna zvijezda vašeg sljedećeg druženja – pomiješajte ga s omiljenim začinskim biljem, dodajte sitno nasjeckane suhomesnate proizvode ili prethodno ispečenu piletinu pa zapecite u pećnici da se okusi prožmu i poslužite uz svježe povrće i krekere.

Mmmm tako kremasto!