Sve o siru: mozzarella

Blagi i svima dragi sir

Mozzarella je jedan od najpoznatijih talijanskih sireva, a slovi i za najprodavaniji sir na svijetu. To i ne čudi s obzirom na njen vrlo blag i svjež okus, elastičnu strukturu, odličnu topivost i brojne mogućnosti primjene.

 

Legenda kaže da je mozzarella rođena u mljekari blizu Napulja nakon jednog slučajnog pada grumena sira u vrelu vodu, a službeni podaci navode da potječe iz okolice Rima te da je nastala u 15. stoljeću pod imenom mozza. Izvorno se radila isključivo od bivoljeg mlijeka, dok se danas češće koristi dostupnije kravlje mlijeko. Pripada grupi sireva parenog tijesta i uvijek se čuva u vlastitoj sirutki koja joj održava svježinu i elastičnost. Oduvijek se izrađuje u manjim okruglim ili jajolikim grudama.

Mozzarella je svestran sir koji jednako dobro funkcionira u hladnim i toplim jelima. Jede se u sendvičima i salatama, među kojima je apsolutni ljetni klasik salata caprese koja ovaj sir kombinira sa svježim rajčicama i bosiljkom. Također, na većinu izvornih talijanskih vrsta pizze stavlja se upravo ovaj sir. Otopljena mozzarella neodoljivo se razvlači pa je umetnite i u razne složence i zapečena jela, a svakako je isprobajte i pohanu! Osim povrću, blagi okus mozzarelle sjajno pristaje i voću – kombinirajte je s jagodama, lubenicom, dinjom, breskvama, čak i citrusima.

Baš kao što je savršeni par laganijim jelima koja slave svježe sezonsko povrće i voće, isto je i s vinima – mozzarellu je najbolje poslužiti uz svježa i lagana suha bijela vina.