Sve o siru: Trapist

Blagi sir bogate povijesti

Porijeklom je iz sjeverne Francuske, a za njegovu prvu izradu zaslužni su redovnici trapističkih samostana, cisterciti, koji su oko 960. godine otkrili da trljanje malih mekanih sireva stvara resku aromu i odličan okus. Sir je putovao s redovnicima, pa je tako došao i u Banja Luku. Odande se proširio i u Hrvatsku, gdje je obilježio cijelo jedno razdoblje našeg sirarstva, a osobito se udomaćio u bjelovarsko-bilogorskom području, gdje se proizvodi i Sirelin trapist. On je bio prvi sir proizveden u mljekarskim pogonima i preteča svih kasnijih vrsta u ovim područjima.

 

 

Trapist je polutvrdi masni sir izrađen od kravljeg mlijeka. Slamnato je žute boje i karakterizira ga blago kiselkast okus, umjereno izražen miris, elastična tekstura i pravilno raspoređene male rupe. Da bi dozrio, obično je potrebno od 4 do 6 tjedana.

 

 

Blagi ga okus čini sirom koji će se uklopiti u svaku sirnu platu. U trapistu uživajte uz masline, celer, grožđe, sušeno voće i orašaste plodove. Trapist se lako topi pa ga naribajte u bilo koje mesno ili povrtno jelo koje se priprema u pećnici. Zbog svojih karakteristika lako će se sljubiti i s različitim vinima – od laganih rozea i bijelih vina do snažnijih crnih.

 

 

Dakle, kad je u pitanju Trapist izjava da paše uz sve, nije samo floskula!