Zdravlje iz sira

Volimo ga zbog okusa, ali naša omiljena namirnica ima brojne dobrobiti za organizam!

Osim što nam pružaju gurmanski užitak, zbog svoje hranjive vrijednosti i lake probavljivosti sirevi se vole i jedu već tisućama godina. Podsjetimo se, u starom Rimu obroci su se završavali sirom, a taj se običaj u nekim mediteranskim zemljama zadržao do danas.

Dok uživamo u okusu sira, sjetimo se i njegovih korisnih osobina:

Visok udio proteina

Sir sadrži visok udio proteina - gotovo jednako koliko i masnoća - a taj udio ovisi o vrsti sira i mlijeku od kojeg je proizveden. Što je sir tvrđi i stariji, sadrži više proteina. S obzirom na dnevne potrebe odraslih osoba i prosječni udio proteina u polutvrdim sirevima koji se kod nas najčešće konzumiraju, 100 g sira zadovoljava blizu polovice potreba za proteinima.

Kazein je osnovni protein mlijeka, a on se tijekom zrenja sira razgrađuje do esencijalnih aminokiselina potrebnih za izgradnju mišićnog i drugog tkiva, obnovu stanica i organa te funkcioniranje središnjeg živčanog sustava.

Sadržaj masti u siru može biti različit, od oko 5 g na 100 g u posnim sirevima do oko 30 g na 100 g u ekstra masnim sirevima. Mliječna mast, za razliku od drugih masti životinjskog porijekla, ima više kratkolančanih masnih kiselina pogodne strukture i niže točke topljenja, što pridonosi boljoj probavljivosti. Zbog toga se sir može smatrati poželjnim izvorom masti u prehrani.

Izvor kalcija

Kalcij je najznačajniji mineral u organizmu s obzirom na zastupljenost. U prosjeku 100 g polutvrdog sira sadrži oko 800 mg kalcija, što je 100% preporučenog unosa za kalcijem. Bolji izvor kalcija u prehrani gotovo da i nije moguće pronaći. Iako u manjim udjelima, ali ne i manje važnosti za organizam, u siru su prisutni i kalij, željezo, bakar i cink.

Energetska vrijednost sira proizlazi iz njegovih bjelančevina i masti, jer laktoze - mliječnog šećera, uslijed njezine razgradnje u procesu zrenja sira - u sirevima gotovo da i nema.

Utjecaj na kardiovaskularni sustav

Istraživanje objavljeno 2016. u znanstvenom časopisu američke Udruge za zaštitu srca (American Heart Association) povezuje svakodnevnu konzumaciju sira s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti te ukazuje na to da umjerena konzumacija sira može imati pozitivan utjecaj na dulji životni vijek.

Također, bez obzira na visok udio natrija, sir ne povećava krvni tlak, što se pripisuje kalciju čija je uloga vezivanje masnih kiselina.

Zaštita za zube

Osim što je zdravija grickalica od snackova prepunih šećera, smatra se da sir pozitivno djeluje na očuvanje zubne cakline te štiti zube od karijesa. Navedeni učinak pripisuje se stimulativnom djelovanju sira na povećanu proizvodnju sline uslijed čega se povisuje pH-vrijednost u ustima.

Dovoljno dobrih razloga da nastavite uživati u siru?