Deserti od sira

Nekoliko ideja kako uz pomoć sira zaokružiti obrok ili zasladiti dan! 

Sir u desertima obožavamo, a kako i ne bismo kad je najčešće glavni sastojak laganih krema koje se odlično slažu s čokoladom, kavom ili sezonskim voćem. Za njih ćemo uvijek birati svježe sireve – Zagrebački sir ili talijanske klasike mascarpone i ricottu, od kojih se pripremaju neke od najpoznatijih sirnih slastica.

 

Tiramisu

Pomiješajte mascarpone i tučeno vrhnje s malo šećera. U kremu zatim dodajte dvije žlice tamnog ruma ili amaretta (ili, prema originalnom receptu, desertno vino marsala), a piškote natopite zaslađenom crnom kavom te u čaše ili kalup za pečenje slažite sloj piškota pa sloj kreme. Na kraju posipajte kakaom u prahu. Dobro ohladite i dobar tek!

 

Torta od sira (cheesecake)

Jednu od najpoznatijih sirnih slastica nikako ne možemo zaobići! Recept sa Zagrebačkim sirom potražite ovdje, a ideje kako ovu tortu upotpuniti dodacima i pretvoriti je u nešto posve novo potražite ovdje.

 

Mousse od ricotte i kave

Savršena ljetna krema od ricotte i kave priprema se brzo, ali se njen okus pamti dugo. Pomiješajte 500 g ricotte sa 100 g šećera u prahu. U dobivenu kremu lagano miješajući ulijte 50 ml mlijeka, čašicu ruma i 3 male šalice espresso kave.

U kremu možete dodati i komadiće čajnih keksa i tamne čokolade. Prebacite u čaše i dobro ohladite, a kod posluživanja ukrasite kojim zrnom kave.

 

 

Galette sa Zagrebačkim sirom i voćem

Pripremite prhko tijesto: u zdjelu stavite brašno, 50 g šećera u prahu, ribanu koricu limuna i prstohvat soli te dobro izmiješajte. Dodajte 150 g hladnog maslaca narezanog na kockice i 2 žumanjka pa umijesite glatko tijesto. Prekrijte ga folijom i stavite na hladno barem 30 minuta. Za podlogu na koju ćete slagati voće pomiješajte 100-200 g Zagrebačkog sira s 50-70 g šećera. Odvojite žumanjak od bjelanjka - njega dodajte u smjesu, a žumanjak sačuvajte za premaz tijesta prije pečenja. Dobro izmiješajte sastojke pa dobivenom kremom premažite sredinu tijesta. Zatim složite voće: narezane jagode, breskve, trešnje… Posipajte s malo smeđeg šećera, preklopite rubove tijesta prema sredini, tako da djelomično prekrivaju voće. Tijesto još premažite razmućenim žumanjkom pa pecite u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva 40-50 minuta.

 

 

Čokoladna pita s mascarponeom

Jednostavna pita za koju možete koristiti i kupovno tijesto, a nadjev pripremiti u samo nekoliko minuta. Ako pak sami radite tijesto, pomiješajte 250 g glatkog brašna, 120 g maslaca, jedno jaje, malo soli i veliku žlicu kiselog vrhnja te žlicu-dvije šećera. Tijesto izradite rukom, kratko ohladite i prstima “utabajte” u kalup. Dok pripremate nadjev, tijesto držite u hladnjaku – možete ga pripremiti i ranije pa čuvati u zamrzivaču. Za kremu na laganoj vatri rastopite 200 g tamne čokolade, dodajte 200 g mascarponea i žlicu-dvije kakaa u prahu te dobro izmiješajte. Po želji dodajte i žlicu likera od lješnjaka. Tijesto koje ste složili u kalup pecite oko 5 minuta. Zatim ulijte nadjev, a možete ubaciti i sjeckane bademe ili lješnjake, pa pecite još 15-20 minuta na 180-190 stupnjeva, sve dok korica ne dobije zlatnosmeđu boju.

 

Topliji dani idealni su za uživanje u ovim osvježavajućim desertima!