Mali vodič za kombiniranje sireva i začinskog bilja

Sirevi i začinsko bilje odlični su partneri koji se „druže“ u mnogim jelima. Otkrijte koje začine vole meki bijeli sirevi, koje lagani i svježi, a koje izraženiji, plavi… Počnite s manjim količinama, kombinirajte različite vrste sireva i začinskog bilja – i uživajte!

Neke su kombinacije uvriježene i drage svima, dok su druge - kao i uvijek kad je riječ o hrani – stvar ukusa. Što ne znači da ne treba sve probati - i ukusi se s vremenom znaju mijenjati, zbog čega rado propagiramo povremeno „utvrđivanje gradiva“.

Začinsko bilje koje će se slagati s većinom sireva su majčina dušica (timijan), vlasac i kopar.

Premda se o ukusima ne raspravlja, ipak postoje neke uobičajene kombinacije:

 

Brie

Kadulja, ružmarin, vlasac, kopar, origano

 

Gouda

Origano, majčina dušica, kadulja, ružmarin

 

Salakis

Bosiljak, menta, majčina dušica

 

Mozzarella

Bosiljak, ružmarin

 

Ricotta

Majčina dušica, francuski peršin

 

Gorgonzola, roquefort

Komorač, češnjak

 

Kozji sir

Majčina dušica, čili, vlasac, bosiljak, origano

 

Zagrebački i posni sir

Sjemenke kima i celera, vlasac, kopar

A evo i nekoliko najpoznatijih nekoliko najpoznatijih sirno-začinskih brakova:


Krekeri

Sirni keksići s ružmarinom, vlascem i provansalskom mješavinom odličan su primjer sirno-začinske kombinacije, za koje se često koriste tvrdi i polutvrdi sirevi izraženijeg okusa.

 

Sirni umaci

Kremaste sirne umake, kojima obično dodajemo tvrde sireve poput Ribanca, najčešće upotpunjuju kadulja, majčina dušica i lovor, a naći će se u rižotima, tjesteninama ili umacima za njoke.


Marinirani sirevi

Za kraj, jedan od najslasnijih načina pripreme koji uključuje sir i začine! Bijeli sirevi poput Salakisa, Bjelovarskog slanog ili kozjeg prelijevaju se maslinovim uljem i čuvaju u staklenkama s dodatkom lovora, ružmarina, češnjaka, čili papričica, sjemenki papra, pa čak i ribane korice naranče… Aromatični sirevi iz ulja odlični su za istraživanje kombinacija naše omiljene namirnice i začinskog bilja. Probajte i vi s ovim receptom!