Party zalogaji

Nema dobre zabave bez dobrog zalogaja, a ni dobrog zalogaja bez sira!

Osim što je poželjno da party zalogaji sadrže sir, trebali bi zadovoljavati još nekoliko kriterija – da su raznovrsni, jednostavni za pripremu, da ih se može jesti s nogu te da dobro odolijevaju stajanju na sobnoj temperaturi.

Donosimo vam nekoliko ideja koje zadovoljavaju sve navedeno!

Namazi od sira

Sve vrste svježih sireva, ali i one zrelije i aromatičnije, možete koristiti za izradu namaza. Jednostavno im dodajte nasjeckano svježe ili sušeno začinsko bilje, povrće (pečene paprike, sušene rajčice, kisele krastavce...), orašaste plodove i izradite u blenderu do željenje konzistencije. Poslužite uz krekere ili povrće narezano na prutiće.

Kanapei s mozzarellom

Mozzarella, posebno ona u minijaturnoj formi, kao stvorena je za party zalogaje. Nabodite je na čačkalice, štapiće za ražnjiće ili posebne štapiće za kanapee. Kombinirajte je s pršutom i drugim suhomesnatim proizvodima, povrćem kao što su rajčice i krastavci ili voćem – dinjom primjerice.

Povrće zapečeno sa sirom

Gljive, minijaturne paprike, cherry rajčice ili bilo koje drugo povrće koje se pojede u zalogaj-dva možete napuniti sirom (svježim ili polutvrdim), začiniti omiljenim začinima (origano, bosiljak i majčina dušica pašu u praktički svim kombinacijama sira i povrća) te zapeći.

Fondue


Bio je glavna zvijezda partyja u 1960-ima, ali nema razloga da se fondue ne nađe na stolu i na vašoj sljedećoj zabavi. Riječ je o svojevrsnom umaku koji, uz nekoliko vrsta sireva, obično sadrži i malo bijelog vina, škrobnog brašna i začina. Gouda, edamer, trapist, Pekorelo, pa i Ribanac u manjim omjerima, dobro će se snaći u ovoj ulozi, kao i brojni drugi sirevi – bitno je samo da se dobro tope te da im se okusi slažu. Fondue se jede tako da se u njega umaču kockice kruha, komadići povrća, mesa ili suhomesnatih proizvoda.

Osim ovih naših prijedloga, još je puno načina kako sir uključiti u party zalogaje – na raznim sendvičima, bruschettama, u punjenim pecivima ili jednostavno u obliku dobre stare sirne plate (kako je složiti pročitajte ovdje)... Mašti i okusnim pupoljcima na volju – sir je ionako jamac za uspjeh svakog jela.