Pire-krumpir voli sir!

Kao za mnoga druga jela, za pire također vrijedi poznato pravilo: bolji je sa sirom!

 

 

Jedan od omiljenih priloga, kremasti pire-krumpir, dodavanjem određenih sastojaka pretvorit će se u gurmansku poslasticu. Ako nikada u pire niste umiješali malo sira, vrijeme je da to učinite!

Evo nekoliko ideja s različitim vrstama sira koje će pireu zaista obogatiti okus:

Pommes Aligot

Najpoznatiji primjer pirea „pojačanog“ sirom slavno je francusko jelo pommes aligot, kremasti miks krumpira, sira, crème fraîchea (vrhnja) i češnjaka. Tradicionalno se koriste sirevi Tomme de Laguiole ili Tomme d'Auvergne, no može se pripremati i s drugim topivim sirevima poput ementalera, comtéa, fontine… Pire se obogaćuje maslacem, vrhnjem i češnjakom pa se vrati na vatru uz lagano miješanje i dodavanje kockica sira. Cilj je dobiti niti koje se razvlače prilikom miješanja i vađenja. Pravo jelo za hladne zimske dane, a zbog konzistencije uspoređuje se s fondueom. Za oko 650 g krumpira treba vam 300-350 g President ementalera, oko 230 g milerama (može i vrhnja za kuhanje), 120 g maslaca te 2 režnja češnjaka.

Zapečeni pire s Ribancem

Sljedeća ideja za sirni pire uključuje završnicu u pećnici! Dok pripremate pire, zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U kombinaciju krumpira, maslaca i mlijeka dodajte malo mozzarelle i pola vrećice ribanog Ribanca. Postupno dodajte sol, zatim malo papra pa prebacite pire-krumpir u posudu za pečenje. U zdjelici pomiješajte ostatak Ribanca i žlicu-dvije krušnih mrvica pa to posipajte po pireu i pecite 20-ak minuta dok ne dobije zlatnu koricu. Možete ga pripremiti i nekoliko sati unaprijed i čuvati u hladnjaku.

Pire-krumpir s kozjim sirom i kaduljom

Za kraj jednostavna, ali aromatična verzija pirea koju morate probati! U kuhani krumpir umiješajte mlijeko, maslac i kremasti President kozji sir te svježu sjeckanu kadulju.

Začinite solju i paprom i poslužite s par listića svježe kadulje.

Koji biste vi sir umiješali u pire? Podijelite s nama!