S kojim se sirevima najbolje uživa u sezonskom povrću

Sir se slaže s većinom jela, a mi smo odabrali pet ljetnih kombinacija s povrćem!

Rajčice

Sočne rajčice dio su ljetnih trpeza od salata do umaka. Osim tradicionalno neodoljive kombinacije pod nazivom caprese (na kolutove narezane rajčice i mozzarella, prelivene maslinovim uljem i listići svježeg bosiljka, malo soli i svježe mljevenog papra), predlažemo da ih kombinirate i sa zrelijim sirevima. Rajčice narežite na kolutove, a u zasebnoj zdjelici pomiješajte krupno (na listiće) nariban Ribanac, origano te malo soli i papra.

 

Kolutiće rajčice rasporedite na papir za pečenje, namrvite sira i posipajte začinima, prelijte s malo maslinova ulja i pecite 5 do 10 minuta. Poslužite posipano svježim sjeckanim peršinom ili bosiljkom!

Tikvice

Ako pri ruci imate manje, okrugle tikvice, izdubite ih i napunite ribanim Ribancem, pa zapecite u pećnici! Još ako im dodate komadiće slanine i cijelo jaje, dobili ste zdrav, a zasitan obrok.

Ili probajte malo klasičniju kombinaciju – tikvice narežite na ploške, ispecite na grill-tavi pa nadjenite žličicom ricotte u koju ste dodali malo maslinova ulja, zarolajte i po potrebi učvrstite čačkalicom.


Patlidžani

Patlidžan je pravi okus ljeta i savršeno se slaže sa svime, a posebno sa svježim sirevima. Poznati talijanski složenac parmigiana di melanzane priprema se tako da se ploške patlidžana slažu s ploškama mozzarelle, preliju umakom od rajčice i zapeku.

 

Patlidžane preporučujemo nasoliti oko pola sata prije pripreme jela, kako ne bi bili gorki.


Krastavci

Svježi krastavci omiljeno su ljetno povrće – osvježavaju okusom, a prepuni su vode, što ljeti posebno dobro dođe. Prema uzoru na tzatziki, planetarno popularni grčki umak od jogurta i svježih krastavaca, začinjen limunovim sokom, maslinovim uljem, češnjakom i koprom, napravite inačicu sa svježim sirom! Kombinacija Zagrebačkog sira, krastavaca i začina tako poznati okus pretvara u osvježavajući gablec ili prilog.

 

Krastavce režite na ploške ili ih gulilicom narežite na tanke trakice.

 

Paprike

Pečene paprike (prethodno očišćene od sjemenki) prerežite po pola i napunite Salakisom. Prelijte maslinovim uljem i sitno sjeckanim češnjakom i peršinom i uživajte! A paprike i Salakis možete usitniti i u blenderu, dodati malo origana, protisnutog češnjaka i soli – dobit ćete odličan namaz, savršen ljetni snack uz prepečeni kruh.

 

Ne propustite uživati u bogatoj ljetnoj ponudi povrća, a još važnije – ne zaboravite na sir!