Sir i vino
Veza sira i vina nikada nije bila tajna, ali kad svladate male tajne njihova sparivanja, slijedi pravo uživanje!
Uz dobar vodič, istraživanje jednog od najpoznatijih gastronomskih parova pretvara se u pravo okusno putovanje. Provjerite na što pripaziti kod sljubljivanja sira i vina!
Kiselost
Sirevi s kiselkastom notom slažu se s vinima izraženije kiselosti. Svježi sirevi, poput kozjeg, ricotte ili mozzarelle odlični su uz lagana, dobro ohlađena voćna vina.
Suprotnosti se privlače
Zreli sirevi s plemenitom plijesni poput roqueforta ili gorgonzole odgovarat će uz slatka, aromatična desertna vina. Brie i camembert slagat će se s pjenušcem ili šampanjcem, koji naglašavaju i razvijaju aromu, ali i s laganijim crvenim vinima.

Zajedničko porijeklo
Vino i sir iz istog kraja odličan su par! Sljubite vino i sir prema regiji iz koje potječu – kao što vino nosi karakteristike svoje regije, tako i karakteristike sira ovise o vegetaciji područja u kojem su životinje pasle.
Ravnoteža
Okusi sira i vina trebaju se nadopunjavati i razvijati, a ne nadjačati jedni druge. Osjetite okus i miris sira i vina, u paru u kojem jedno ne ugrožava identitet drugog. Cilj je stvaranje novog okusa, u kojem su obje namirnice dale najbolje od sebe.
Kombinacije:
Svježi kozji sir - sauvignon blanc
Brie - pjenušac ili šampanjac, chardonnay, merlot, rizling, pinot crni
Camembert - pjenušac ili šampanjac, cabernet sauvignon, chenin blanc, chablis
Gouda - merlot, sauvignon blanc, pinot sivi i crni
Edamer - pinot sivi i crni, rizling
Ribanac - chianti, prosecco, pinot crni
Le bleu - porto, sherry, madeira, marsala, prošek

Gorgonzola - merlot, porto, sherry, madeira, marsala, prošek, šampanjac
Ricotta - pinot sivi, rizling
Mozzarella - sauvignon blanc, pinot sivi
Salakis - beaujolais, zinfandel