Sir i voće
Vodimo vas kroz slasne sirno-voćne kombinacije!
Baš kao i kod sljubljivanja sira i vina, tajna kombiniranja s voćem je u ravnoteži okusa, kiselosti i masnoće. Prilikom posluživanja imajte na umu da nijedan od ova dva okusa ne smije prevladati!
Što izbjegavati
Citruse i kiselkasto voće poput kivija ne servirajte na sirnoj plati. Razlog je u kiselosti: takvo će voće - za razliku od jabuka, kruški, grožđa ili smokvi, koje se s njim nenametljivo slažu - učiniti sir gorčim i oštrijim.
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi kao da su stvoreni za sir, zato isprobajte razne kombinacije. Plave sireve poslužite s indijskim oraščićima – blagi okus hrskavog oraščića idealno nadopunjuje oštriji, kremasti roquefort. Osim uz orahe, Ribanac obavezno probajte s pistacijama! Brie upotpunite pekanskim orasima, a kozji sir običnim orasima i medom.

Kao i kod vina, sirevi intenzivnijeg okusa slagat će se sa svježijim, lakšim voćem, koje je odlično i uz svježe, meke sireve.

Poigrajte se i džemovima, začinima, krekerima… i uživajte u slasnim plodovima prirode!
Kombinacije:
Kozji sir - trešnje, borovnice, orašasti plodovi, brusnice
Mascarpone - jabuka, kruška, mango, dinja
Brie & camembert - šljiva, jabuka, jagode, kupine, maline (i nekoliko listića bosiljka ili mente!)
Le bleu - smokva, zrela breskva

Mozzarella - bobičasto voće, breskva, ananas
Gouda, edamer - jabuka, kruška, breskva
Ribanac - jabuka, smokva, grožđe, ananas, grožđice
Salakis - jabuka, kruška, breskva