Uživaj u moru Salakisa i osvoji nagrade
Salakis na vaše stolove donosi more finih jela - a mi dijelimo more Salakisa!
Inspirirajte se oblicima, teksturama i okusima Salakisa, osmislite jelo i podijelite ga na Instagramu ili Facebooku uz #MoreSalakisa.
Pravila nagradnog natječaja pročitajte ovdje, a mi vam serviramo inspiraciju za jela sa Salakisima - od podatnog namaza preko kremastog sira do najnovije prave grčke fete, čvrste i suhe teksture i jedinstvenog okusa koji duguje kombinaciji ovčjeg i kozjeg mlijeka.
Sendvič sa Salakis namazom i sušenim rajčicama
Sastojci:
Salakis sirni namaz
kruh
sušene rajčice iz ulja
svježi timijan
Priprema:
Kruh narežite i lagano tostirajte.
Premažite izdašnim slojem Salakis namaza pa na vrh dodajte sušene rajčice koje ste ocijedili od viška ulja.
Pospite listićima svježeg timijana.
Grčka pita sa Salakis feta sirom i špinatom
Sastojci:
150 g Salakis feta sira
1 veći luk
1 vezica mladog luka
1 vezica svježeg peršina
2 režnja češnjaka
1 kg svježeg špinata
2 jaja
8 listova kora za savijače
60 ml + 3 žlice maslinova ulja
Priprema:
Na 3 žlice maslinova ulja pirjajte sitno nasjeckani luk, mladi luk i češnjak dok ne omekšaju i poprime zlatnožutu boju. Dodajte nasjeckani špinat i peršin i nastavite pirjati dok povrće ne uvene, a voda ispari. Pustite da se ohladi.
Pomiješajte jaja i razmrvljeni Salakis feta sir pa dodajte pirjano povrće.
Na dno posude za pečenje složite četiri kore za savijaču, jednu preko druge, tako da svaku obilato premažete maslinovim uljem.
Na kore rasporedite nadjev pa ponovite postupak premazivanja uljem s preostale četiri kore.
Eventualni višak kora utisnite uz rub posude za pečenje.
Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva oko pola sata, dok ne poprimi lijepu zlatnožutu boju.
Pustite da se malo ohladi, narežite i poslužite.
Salata sa Salakisom, slanutkom i rikulom
Sastojci:
250 g kuhanog slanutka
100 g Salakisa
50 g rikole
10-ak maslina
malo maslinova ulja, soli i papra
Priprema:
Slanutak skuhajte, ocijedite i dobro ohladite ili koristite onaj iz konzerve koji prethodno treba dobro isprati i ocijediti.
Dodajte opranu i posušenu rikolu, masline koje ste po potrebi otkoštičili i kockice Salakisa.
Začinite maslinovim uljem, solju i paprom.
Obavijest o obradi osobnih podataka sudionika kreativnog natječaja