Vodič kroz svježe sireve

 Neizostavni dio svake kuhinje.

 

Svježi kravlji sirevi u našoj kuhinji, posebno u Središnjoj Hrvatskoj, imaju važno mjesto i dugu tradiciju. Od njih se pripremaju slana i slatka jela poput sirnica, palačinki, pita i štrukli, no svježi je sir slavan i kao samostalno jelo, s kiselim vrhnjem i crvenom paprikom, lukom, vlascem… Baš poput domaćih svježih sireva s tržnice, President Zagrebački sir izrađuje se prema tradicionalnom receptu te se i danas ručno odvaja u kalupe, gdje se cijedi i poprima svoju specifičnu lisnatu strukturu i punoću okusa.

 

 

Posni sir također se priprema od kravljeg mlijeka, a President posni sir, sa samo 1,8% mliječne masti, najlaganiji je svježi sir na tržištu te idealan izbor za laganija jela.

 

Zrnati sir popularna je inačica svježeg sira specifične, zrnate teksture, s niskim udjelom masti. President zrnati sir s vlascem i zrnati sir sa sušenim rajčicama jedinstveni su noviteti u liniji President svježih sireva i jedini zrnati sirevi s dodatkom začina i povrća na hrvatskom tržištu.

 

Bijeli slani sir omiljeni je okus Mediterana i obvezni sastojak grčke i šopske salate. President Salakis je sir bogate tradicije, neodoljive kremaste teksture i blago slanog okusa, u kojem se uživa već uz par kapi maslinova ulja te svježe ili sušene rajčice. A osim u salatama, preporučujemo ga zapečenog, uz dodatak začinskog bilja.

 

 

Po uzoru na tradiciju balkanskih bijelih sireva, u Sireli se proizvodi Bjelovarski slani sir, punomasni kravlji sir kiselkaste i osebujne arome, malo čvršće strukture, ocijeđen od salamure. Zbog slankastog okusa odličan je uz razna jela, pladanj suhomesnatih proizvoda i čašu vina.

 

Ricotta je tradicionalni talijanski svježi sir koji se proizvodi od svježe sirutke, zbog čega spada u najlaganije svježe sireve. Siromašna je mastima, no obiluje proteinima, a svojim se nježnim, blagim i slatkastim okusom uklapa u razna jela, od slanih do slatkih. U slatkom izdanju ricotta je vjerojatno najpoznatija kao sastojak sicilijanskih cannola, a u slanim jelima odlična je kao nadjev u lazanjama, u punjenju raviola ili pak na pizzi. Umiješajte je i u kremaste namaze koje jednostavno možete pripremiti u blenderu!

 

 

U proljetnim i ljetnim mjesecima svježi sirevi obvezni su sastojak zdravih snackova ili salata inspiriranih Mediteranom. No u njima uživamo i u hladnijem dijelu godine, kad ćemo uz prave začine svježim sirevima podariti okus ljeta ili ih poslužiti uz malo „konkretnije“ kontinentalne okuse, poput špeka ili čvaraka.